Inspirerende mensen #2: José Been (Eurosport wielercommentator)

Leestijd: 3 minuten
Wie kent José Been niet?

Ik kende haar niet. Afgelopen week mocht ik bij een inspiratielezing topsport zijn. Daar zaten drie topsporters, drie inspirerende mensen, te weten:

  • Loïs Abbingh (Groningen), handbalster uitkomend voor het Nederlands team, ze was net terug uit Zweden waar Nederland zilver won op het EK
  • Tom Egberink (Dalen), paralympisch rolstoeltennisser, wereldkampioen, winnaar Wimbledon
  • Raymon Beukeveld (Dalen), voormalig keeper van WKE, het team dat in 2009 de landstitel bij de amateurs won

Meest inspirerend vond ik echter José Been, de dame die de sporters mocht interviewen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit echt bewust van haar had gehoord. Nu ik weet wie ze is zal er tijdens de eerstvolgende wielerkoersen die zij presenteert op Eurosport sprake zijn van een bewuste erkenning. Tuurlijk was het me wel opgevallen dat er af en toe een vrouw live verslag deed/doet van mannenrondes, maar vanaf nu ben ik me ervan bewust dat het om José gaat.

José is de dame rechts op de foto
Wie is José?

José is geboren in 1979 in het mooie Dalen. Hoogtepunt in haar eigen sportcarrière was het behalen van een bronzen medaille tijdens de provinciale zwemkampioenschappen. Hierdoor werd ik al getriggerd. Ik ben zelf van oorsprong zwemster en één van mijn hoogtepunten was het behalen van de provinciale titel op mijn favoriete afstand: de 100 m schoolslag. En net als José ben ik ook helemaal gek van sport.

José studeerde Frans, Spaans en geschiedenis en vervolgens ging ze werken als managementassistente en marketeer. Tot bij haar, op 18 december 2008, borstkanker werd gediagnosticeerd. Vervolgens schoot ze ook nog in een burn-out. Een ommekeer in haar leven bleek later.

Twitter als visitekaartje

José groeide op in/met de wielersport; haar vader was amateurwielrenner en ploegleider. Vanaf haar 18e is ze echt van die sport gaan houden. Vooral tijdens haar ziekte keek José enorm veel naar wielrennen en ze Twitterde er dan ook flink op los.  Haar Twittergedrag viel op en ze groeide uit tot een bekendheid bij iedereen die het wielrennen volgde. 

Eén van die volgers was de vrouw van Danny Nelissen. Zij was op zoek naar een tekstschrijver en kwam toen bij José uit. Danny Nelissen (neef van Jean Nelissen en wereldkampioen bij de amateurs) haalde haar in 2011 naar Eurosport. Haar eerste presentatie/sollicitatie was echter een gigantische aanfluiting. “Het leek echt nergens op, een totale afgang”, aldus José. 

Een baan als commentator leek niet weggelegd, totdat één van de twee commentaarplekken in 2012 vrij kwam en José toch een kans(je) werd geboden. Er kwamen vervolgens zoveel positieve reacties dat José mocht blijven. Daarmee werd ze de eerste fulltime vrouwelijke wielerverslaggeefster in Europa die op vaste basis mannenkoersen verslaat.

“Mijn ziekte zie ik positief”

Zoals José aangaf tijdens de lezing ziet ze haar ziekte positief. Dankzij haar ziekte heeft ze de kans gehad om haar leven helemaal om te gooien en van haar passie haar beroep te maken en dat is voor velen niet weggelegd. Wat een geweldige inspirerende en boeiende vrouw die laat zien dat iets negatiefs ook kansen tot iets positiefs kan bieden en die er dan ook vol voor gaat.

Wil je meer weten over José kijk dan eens op onderstaande links:

http://www.tourdejosemedia.nl/nl/

http://www.wielerflits.nl/nieuws/28107/weekendinterview-jose-been.html

Toch ook nog even op de foto met Loïs Abbingh, net terug van het WK in Zweden waar de handbalmeiden in een zinderende finale nipt tweede werden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.