Inspirerende mensen blog #3 Jarno Duursma (trendwatcher digitalisering)

Jarno Duursma is gepassioneerd spreker, trendverkenner en auteur. Hij kan uren, dagen of wellicht weken spreken over social media en digitale trends. Geweldig! Helaas had hij maar 1,5 uur om ons toe te spreken. Dus moest hij zijn enthousiasme ietwat bedaren en zich beperken tot social media, blockchain technologie (dit schijnt groter te worden dan internet), robotica en kunstmatige intelligentie.

Onderstaand doe ik kort (nou ja, kort ;-) ) verslag van zijn boeiende lezing die aardig wat losmaakte. 

De digitale revolutie

Ik ben helemaal gek van social media en van de laatste technische snufjes in digiland. Daarom was ik blij verrast met de uitnodiging op ons Intranet voor een lezing van digitaal trendwatcher Jarno Duursma. Natuurlijk ga ik want ik ben enorm benieuwd wat hij te vertellen heeft over onze digitale toekomst.

Op de bewuste donderdagmiddag, half januari, loop ik  de Raadszaal in het gemeentehuis van Coevorden binnen. Met 70 à 80 collega’s is de zaal lekker gevuld. Ergens vooraan staat een relatief kleine jongeman strak in pak. Dat zal hem zijn.

Jarno stelt zichzelf voor als spreker, trendverkenner én auteur van inmiddels drie boeken over social media strategie, Blockchain en Whatsapp voor bedrijven. “De digitale ontwikkelingen gaan ontzettend snel”, zo begint Jarno. “We staan aan het begin van een nieuw tijdperk: een digitale revolutie. Je kunt het vergelijken met een digitale achtbaan. De één vindt het geweldig, de ander vindt het doodeng en sommigen stappen niet eens in deze achtbaan.”

In den beginne

“Eind jaren ’90”, zo vervolgt Jarno, “was er in mijn geboorteplaats Stadskanaal een bekende fotozaak…..” Opeens ben ik nog alerter. Komt hij uit Stadskanaal? Daar ben ik opgegroeid. Hij heeft het vast over fotohuis Kral, in die tijd een zeer gerenommeerde fotozaak in Stadskanaal en omgeving.

Jarno vervolgt zijn verhaal: “Destijds waren de eerste webshops in opkomst. Het eigenaarsechtpaar van de fotozaak geloofde hier niet in. Een fotocamera wil je toch eerst zien en in handen hebben voor je het koopt? Zij gingen niet mee in deze nieuwerwetse technologie. Helaas was dit het begin van het einde van hun eens zo florerende winkel”. Inderdaad, denk ik, zolang zijn er eigenlijk nog geen webshops en dat terwijl je tegenwoordig bijna alles via zo’n digitale winkel besteld en thuis laat afleveren. 

“De smartphone, Whatsapp, Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram; het zijn allemaal ontwikkelingen van het laatste decennia. Voor bedrijven liggen hier enorm grote kansen.” 

Social media

Social media hebben de wereld blijvend veranderd aldus Jarno. Wil een gemeente (lees bedrijf) laagdrempelig en direct zijn en interactief en eenvoudig contact hebben met klanten dan moet social media (meer) ingezet worden. Met live stream video’s, foto’s, chatten, forums, weblogs kun je je écht profileren. Jarno noemt de gemeenten Groningen en Zuidhorn hierin als leidende voorbeelden.

Ook als je naar het kostenplaatje kijkt zou de voorkeur uit moeten gaan naar de inzet van social media.

De kosten van het ouderwets versturen van een uitnodiging per brief kost meer geld, heeft een minder bereik en levert minder respons op dan eenzelfde actie via Facebook.

Vergelijking kosten en bereik van een brief vs Facebook. Bron: Jarno Duursma

Volgens Jarno krijgt de gemeente Emmen in maart trouwens één van de beste Twitteraars van Nederland als burgemeester: Eric van Oosterhout. YES!

De nieuwe burgemeester van Emmen is prima bezig op Twitter!
Blockchain technologie

Blockchain is de technologie van de toekomst. Een open source wereldwijde decentrale database. Onhackbaar. Er wordt zelfs gesteld dat blockchain een grotere impact gaat hebben dan internet.

Jarno vervolgt zijn verhaal met een uitleg die vooral de techneuten zal aanspreken. Het is lastig dit simpel te verwoorden. Ik was in ieder geval het spoor snel bijster. Het onderstaand filmpje geeft gelukkig enige uitleg.

Ook heb ik nog twee teksten gevonden die misschien iets meer duidelijkheid kan geven: “Wat is blockchain-technologie?” en “Blockchain als kans voor gemeenten”

Blockchain komt er hoe dan ook geeft Jarno aan. Qua werk gaat dit gevolgen hebben voor iedereen die documenten moet voorzien van een handtekening en een stempel ter verificatie.

Administratieve werkzaamheden rondom de verificatie van documenten komen door de introductie van Blockchein in de (nabije) toekomst geheel te vervallen.

Bij blockchain is het niet meer nodig om deze werkzaamheden te verrichten omdat alles wat in Blockchain komt te staan “waar” is. Hier kan niet aan worden getornd. Dit klinkt heel cryptisch en abstract en nog heel ver van mijn bed; maar Jarno voorspelt dat het gebruik van deze technolgie binnen 4 à 5 jaar een feit zal zijn.

Ook wordt het bijvoorbeeld mogelijk om via blockchain te trouwen. Gewoon zelf je Digid koppelen met je partner; et voila, je bent getrouwd. Niet erg romantisch, maar dat moet tijdens het feestje erna dan maar helemaal worden goedgemaakt.

In de gemeente Zuidhorn is men op het gebied van blockchain al best ver. Hier werft men al een Blockchain-student

Robotica

Dat ook de inzet van robots toe gaat nemen zal niemand zijn ontgaan. Zo is er sinds kort ook een robot die inspecties in gebouwen kan doorvoeren. Hij heet Quicabot en komt uit Singapore .

Deze robot kan 36 uur aaneen werken, is nauwkeuriger dan een mens en wordt nooit moe. Ook heeft hij maar een oplaadtijd van 2 uur. Eén nadeel tot dusverre: hij weet nog niet hoe hij van de begane grond naar de eerste verdieping en hoger komt. 

Er zijn ook al robots die kijken hoe een mens iets doet en die dat dan precies nadoet. Zo kunnen ze bijvoorbeeld leren koken door naar Youtube te kijken. Best wel eng zulke ontwikkelingen. Zelflerende robots. Dit doet me denken aan de film “Terminator”.

 

Jarno is er trouwens van overtuigd dat op niet al te lange termijn zelfrijdende bussen en auto’s het straatbeeld zullen vormen. Ik weet echter ook dat dit door anderen nog wordt tegengesproken omdat, zolang er nog “gewone” auto’s en bussen rijden, er nog teveel onvoorspelbare variabelen zijn. Je hebt al Olli, een zelfrijdende bus uit een 3D-printer (ook zo’n technologische ontwikkeling die verder gaat dan wij ons nu kunnen indenken).

In november was er veel belangstelling voor een demonstratie van een zelfrijdende bus in het centrum van Emmen. Lees dit krantenartikel maar eens:  https://www.emmen.nu/nieuws/emmen/468319/veel-belangstelling-voor-demonstratie-zelfrijdend-busje-in-emmen.html

Kunstmatige intelligentie

KI (en nee, niet de kunstmatige inseminatie) is de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. Zij imiteren hierbij het denkvermogen van een mens. Dit sluit een beetje aan op dat wat ik al beschreef over robots. 

Met name de herkenning van spraak, beeld en patronen, de zelfsturende systemen, vertaalmachines, lopende robots en vraag-antwoordsystemen kunnen ons helpen op het gebied van gemak, gebruikerservaring en efficiency.

Ook de gezondheidszorg verwacht grootse dingen van KI. Een intelligente computer zou kleine veranderingen en afwijkingen veel nauwkeuriger kunnen waarnemen en herkennen dan een arts van vlees en bloed. Ook kunnen zij onvermoeibaar zeer gecompliceerde operaties uitvoeren.

Hieronder nog een geweldig filmpje met een aantal fantastische technologische ontwikkelingen die de afgelopen jaren gelanceerd.

Al deze ontwikkelingen kennen ook een duidelijke keerzijde: er gaat steeds meer ongelijkheid ontstaan door technologie. Er zullen mensen zijn die deze ontwikkelingen kunnen volgen en die in staat zijn zich te kunnen aanpassen. Er zal ook een grote groep mensen zijn die hun werk zien verdwijnen, die het allemaal (nu al) niet kunnen volgen en die gewoonweg het vermogen niet hebben om mee te gaan in deze “revolutie”.

En toen?

En toen stond ik buiten, in mijn hoofd speelden duizenden gedachten. Hier moet ik iets mee, maar wat? De volgende ochtend, op mijn werk, deed ik verhaal over de lezing. Collega’s reageerden precies zoals Jarno al had voorspeld: “ach, het zal zo’n vaart niet lopen, helemaal niet bij de gemeente” en “we zitten in een verandertraject van gedrag en cultuur, laten we daar eerst maar mee verder gaan, voor we hier iets over gaan verkondigen”. Neeee, daar is geen tijd voor! We lopen nu al achter. Dat begint al bij social media. Kijk maar eens naar onze Facebook; die hebben we namelijk niet. 

Gelukkig kwam ik een collega tegen die ook naar de lezing was geweest. Zij bespeurde dezelfde onrust en noodzaak om iets te doen met datgene wat we gehoord en gezien hadden. Yes! Ik heb steun! Een mail is uitgezet en er gaat een aantal ICT’ers naar de Blockchain Hackaton in Groningen (begin februari), we hebben een bericht geplaatst op ons Intranet met daarbij een link naar deze site en ook wordt een afspraak ingepland met de werkgroep Dienstverlening. Verder hebben we voorgesteld om Jarno nogmaals uit te nodigen.

 

 

 

 

 

 

2 reacties op “Inspirerende mensen blog #3 Jarno Duursma (trendwatcher digitalisering)”

 1. Hoi Marjan,

  Hier een collega van de Gemeente.
  Via detachering (ICT) heb ik in veel “keukens” mogen kijken en veel verschillen in de manier van werken gezien. Interessant om te zien hoe bedrijven om gaan met de huidige middelen die beschikbaar zijn. Wat wel opvalt, is dat het meegaan in de digitalisering en het gebruik van de mogelijkheden nog wel eens achter blijft. Kosten kunnen hierbij een factor zijn, maar ook aarzelend naar het nieuwe en wat brengt dat ons.
  Denk dat het van belang is voor een gemeente, maar ook bedrijven om mee te gaan met de veranderingen. Overhaaste beslissingen moeten hierin niet genomen worden, maar men moet er wel voor open staan en de mogelijkheden onderzoeken.
  Laat maar weten als hulp gewenst is.

  1. Hallo Alex,

   Bedankt voor je berichtje. Het valt inderdaad op dat het meegaan in digitalisering en het gebruik van de mogelijkheden behoorlijk achter blijft bij “onze” gemeente.
   Ik ben, samen met een collega, bezig om een soort “wake-up” call uit te zetten, maar dat valt nog niet mee. Echt de gemeentelijke cultuur van “dat loopt allemaal niet zo’n vaart” en “maak je niet druk” komt weer bovendrijven. Wel hebben we nu een aantal collegae zover gekregen dat ze naar de Blockchain Hackathon in Groningen gaan. Dat wij ze op het bestaan daarvan hebben moeten wijzen zegt eigenlijk al genoeg. Ik houd je aanbod in mijn achterhoofd hoor. Wellicht neem ik (of een collega) een keer contact met je op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.