Beginnen met beleggen #1: durf ik dat?

Zelf gaan beleggen? Durf ik dat?

Heb jij er ooit aan gedacht om (zelf) te gaan beleggen? Nu is het moment om dat te gaan doen, vooral omdat de rentes op gewoon sparen enorm laag zijn en de rendementen op beleggen al snel (veel) hoger liggen. En écht, het is niet moeilijk en het vergt niet veel tijd. In deze blog neem ik je stap voor stap mee in de wereld van beleggen. Dit zonder allerlei onbegrijpelijk poespas en zonder tussenkomst van een bankadviseur of een “beleggingsexpert”. 

Kort iets over mijn eigen beleggingservaringen

Samen met mijn moeder ben ik in de jaren ’90 voorzichtig begonnen met het zelf beleggen in aandelen en in beleggingsfondsen. Ik heb al ruim 20 jaar ervaring dus (whaaa, wat gaat dat snel). Het ging en gaat daarbij om relatief kleine in te leggen bedragen. Daarbij zijn we altijd bij onze eigen bank; de ING gebleven. In de loop van de jaren hebben we vele malen gekocht en verkocht en daarin zijn we dan ook steeds handiger geworden. In het huidige digitale tijdperk gaat het plaatsen van orders helemaal super simpel  via de laptop of computer; maar in de jaren ’90 moest je daarvoor nog de zogenaamde beurslijn bellen.

Het ging slechts één keer mis: dat was met de World Online in 2000. Onze aandelen hebben toen we met veel verlies verkocht net vóór de ondergang van World Online. Lees het verhaal van World Online hier maar eens: https://nl.wikipedia.org/wiki/World_Online . 

Verder hebben we aandelen altijd bij 20 à 25% winst verkocht en beleggingsfondsen bij 5 à 10% winst. De winsten hebben we dan weer herbelegd of we hebben een deel opgenomen en ons zelf lekker getrakteerd op een etentje of een keer shoppen. Ik zou zeggen: “ga het gewoon een keer proberen.”

Hoe ga ik beginnen?

Momenteel staan bijna alle beurzen hoog genoteerd. Dit is niet het moment om aandelen te kopen of in beleggingsfondsen te stappen, maar dit kan elk moment veranderen. Dit is wel het moment om alvast een beleggingsrekening te openen zodat je straks in kunt stappen als de beurzen omlaag gaan. Open daarbij een rekening waarbij je zelf actief wilt gaan beleggen in aandelen en beleggingsfondsen (zo’n fonds bestaat uit obligaties en aandelen van meerdere bedrijven).  Bij de ING kun je een rekening openen via deze link: Zelf beleggen op de beurs. Hiervoor moet je trouwens wel een lopende rekening bij de ING hebben. 

Ik heb de rekening geopend, en nu?

Stort nu een beginbedrag op je beleggingsrekening. Dit moet geld zijn dat je voor langere tijd kunt missen. Dat kan weken, maanden, jaren of in het ergste geval voor altijd zijn. Dit laatste is ons trouwens nog nooit overkomen. Mijn voorstel is om voor de aanschaf van aandelen eenmalig een bedrag van minimaal € 400 of € 500 te storten. Meer mag natuurlijk altijd. Ik leg in mijn tweede blog uit waarop dit bedrag is gebaseerd.

“DO NOT SAVE WHAT IS LEFT AFTER SPENDING, BUT SPEND WHAT IS LEFT AFTER SAVING” (Warren Buffet)

Voor het beleggen in beleggingsfondsen en aandelen kun je dan verder het beste een maandelijks bedrag van bijvoorbeeld € 25, € 50 of € 100 op je beleggingsrekening storten. Het totaal van het gestorte bedrag is dan het gelddeel en dus je bestedingsruimte. Over het gelddeel krijg je 0,30% rente. Heb je straks inderdaad belegd dan heet dat belegde deel van je geld (bij de ING) het portefeuilledeel. Wees niet bezorgt als je het allemaal niet zo goed kunt volgen. Het wordt wel duidelijk als je écht gaat beleggen.

Het begint dus met het openen van een rekening bij jouw bank of bij een andere bank zoals bijvoorbeeld de Binck Bank of Alex. Beide banken hebben momenteel regelmatig acties waarbij je een starttegoed krijgt. 

Kosten van beleggen

Ga je beleggen bij de ING dan betaal je per kwartaal een servicefee van 0,24% over het belegd vermogen (het portefeuilledeel). Dit is bijvoorbeeld € 0,48 als je voor € 200 aandelen hebt gekocht. Hiertegenover staat een maandrente van 0,03% over het gelddeel. Centenkraam dus. Daarnaast heb je op de rekening een zogenaamde basisfee van € 4,00 per kwartaal. 

Ga je echt aandelen kopen, dan betaal je transactiekosten van € 4,00 + 0,04% per order. Transactiekosten betaal je niet bij het beleggen in beleggingsfondsen. Dit lijkt allemaal heel veel, maar dit calculeren we natuurlijk al in bij een eventuele verkoop. Dit maak ik in een volgende blog duidelijk. 

Het is lastig om de kosten van banken met elkaar te vergelijken; volgens mij maakt het echter allemaal niet zo heel veel uit. Bij de ene bank zijn bepaalde kosten hoger en bij een andere bank zijn andere kosten weer hoger.

Gewoon beginnen! Ik help je daarbij.

Ik zou zeggen: “ga gewoon beginnen en dan het liefst zo jong mogelijk, maar leen nooit geld om te beleggen”. In “Beginnen met beleggen #2” help ik je verder en vertel ik je over de do’s en de dont’s van/in het beleggen. In “Beginnen met beleggen #3” geef ik een praktijkvoorbeeld met een handige Excel tool om zelf te kijken wanneer je in- of uit wil stappen.

Heb je vragen? Laat een reactie achter onderaan dit bericht. Je krijgt dan zo snel mogelijk antwoord.

Lees ook: Beginnen met beleggen #2: de do’s and dont’s
                 Beginnen met beleggen #3: je eerste aandelen kopen

Meer weten over beleggen? Kijk dan op www.Dik.nl/beleggen met ook informatie over het meer risicovolle daytraden en turbo beleggen

 

PS Ik ben natuurlijk niet aansprakelijk voor eventueel geleden verliezen.

 

3 reacties op “Beginnen met beleggen #1: durf ik dat?”

  1. Pingback: Beginnen met beleggen: de do's and dont's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.