Beginnen met beleggen #2: de do’s and dont’s

Voordat ik echt begin met de do’s and dont’s van het beleggen nog even kort wat meer informatie over mijn prille begin als belegger en wat is nu eigenlijk een aandeel?

Het begin in de jaren ‘90

Toen mijn moeder en ik in de jaren ’90 begonnen met beleggen had je nog geen internet. Wel hadden we de eerste computers met floppy disks maar om orders te plaatsen op de beurs moest je bellen met de beurslijn van de ING.

Wij hadden geen enkele ervaring in de aandelenwereld en we deden eigenlijk maar wat. Nou nee, dat klopt niet; we deden alles op gevoel. Onze enige informatiebron waren de koersen van de vorige dag in de krant. Het bleek toch wel behoorlijk succesvol; dat beleggen op gevoel. Het schijnt dat vrouwen hier goed in zijn. Lees straks ook maar eens het stukje onderaan dit bericht

We hebben nooit overwogen om voor het beleggen een adviseus (van de ING) in de arm te nemen; gewoon omdat we zelf regie wilden hebben. Helaas kan ik niet meer terugvinden waarmee we zijn begonnen qua aandelen maar het zal ING, Albert Heijn of Wolters Kluwer zijn geweest.
Zoals al eerder beschreven moest je voor het plaatsen de orderlijn van de ING bellen. Er zat dus enige vertraging in het doorbellen en plaatsen van de order en de afwikkeling van de order. Tegenwoordig gaat alles digitaal en worden orders op de AEX direct, real time, geplaatst.

Maar, wat zijn aandelen eigenlijk?

Beursgenoteerde bedrijven geven aandelen uit om geld op te halen. Wie een aandeel koopt wordt voor een deel eigenaar van het bedrijf. De prijs die je voor een aandeel betaalt, hangt af van de waarde van het aandeel. Die waarde hangt weer af van de vraag naar en aanbod van de aandelen. De prijs stijgt als veel mensen aandelen willen kopen en de prijs daalt als iedereen van het aandeel af wil.

Vroeger kreeg je echt een aandeel op papier. Zo kregen veel werknemers van Coca Cola in de jaren ’30 “goedkope” aandelen van hun werkgever. Deze aandelen stegen enorm in de loop der jaren en daardoor leverden ze een leuk pensioenpotje op bij de verkoop.

Tegenwoordig is het allemaal digitaal vastgelegd. Je krijgt geen papiertje meer in handen. Wel krijg je van sommige bedrijven per kwartaal of per jaar een stukje winst uitgekeerd. Dat heet dan dividend. De ING is zo’n bedrijf dat dividend uitbetaald.

Do’s and dont’s

Dan komen we bij de do’s and don’ts. Wat moet je dus absoluut wel en/of niet doen als je in aandelen gaat beleggen?

We beginnen met de dont’s; dus de dingen die je absoluut niet moet doen als je gaat beleggen.

1. Beleg nooit, maar dan ook nooit, met geleend geld
Omdat de rentes laag zijn is het verleidelijk om geld te lenen en daarmee te beleggen. Dit gaat goed zolang je rendement (opbrengst) in het beleggen hoger is dan de te betalen rente voor de lening. Zit het echter zwaar tegen op de beurs dan betaal je niet alleen de rente voor de lening, maar vaak wil de bank ook het geleende geld terug. Je moet dan je beleggingen verkopen tegen veel lagere koersen. Wellicht blijf je dan nog jaren zitten met een restschuld.

2. Verkoop nooit uit paniek
Oei, de koersen dalen en dalen en dalen; er blijft niks over van mijn inleg. Beleggen is vooral een psychologisch spel (en dat maakt het voor mij ook zo mooi). Sommige beleggers raken zelfs bij de eerste de beste daling in paniek en verkopen snel hun beleggingen. Dalende koersen kunnen echter ook een kans zijn om bij te kopen en om, zodra de koersen weer stijgen, eerder rendement te behalen.

Je kunt echter ook met jezelf afspreken om bij een bepaald percentage verlies (bijv. 20%) afscheid te nemen van de aandelen om verder verlies te beperken. Net als dat je kunt afspreken om bij een bepaald percentage winst te verkopen (bijv. 15%).

3. Nooit al je geld in één keer inleggen
Nooit al je geld in één keer inzetten. Zelf beleg ik altijd in drie porties. 1/3e om te beleggen, 1/3e om bij te kopen bij daling en 1/3e om achter de hand te hebben bij een extreme daling. Daarnaast beleg ik gespreid; zie hieronder bij de do’s.

Wat je vooral wel moet doen als je gaat beleggen; ofwel de do’s.

4. Ga gespreid beleggen
Des te meer geld je tot je beschikking hebt des te gespreider kun je beleggen. Met beleggen loop je immers altijd risico’s. Een bedrijf kan failliet gaan (heb ik één keer meegemaakt; zie Starten met beleggen #1). Daarnaast stijgen sommige aandelen in waarde en anderen dalen misschien eerst om pas later te stijgen.
Met een gemengd aandelenmandje spreid je het risico. Ik zal dit in verdere blogs toelichten aan de hand van voorbeelden.

Naast het beleggen in aandelen en beleggingsfondsen kun je beleggen in obligaties.
Ook kun je beleggen in indextracker s(ETF’s) en in zgn. derivaten (bijv. opties en futures). Dit is echter meer voor de gevorderde beleggers. In mijn blogs beperk in me in eerste instantie tot het beleggen in aandelen.

5. Ga bijkopen bij een koersdaling
Onder punt 2 heb ik al aangegeven dat je nooit uit paniek moet verkopen bij een koersdaling. Een koersdaling moet je juist zien als een kans om bij te kopen zodat je bij een stijging van de koersen eerder je rendement haalt.

6. Wees reëel
Voor mij is beleggen een uit de hand gelopen hobby; het is meer een passie net als social media, sport en sportfotografie. Ik doe dit niet om miljonair te worden. Ik doe dit omdat ik het leuk vind om te doen. Ook het stukje psychologie erachter vind ik mooi. Het is echter geen noodzakelijk iets waarvan ik moet zien rond te komen.

Wel ben ik er van overtuigd dat ik, als ik in het huidige digitale tijdperk was opgegroeid, waarschijnlijk van het beleggen had kunnen leven. Dit mede door mijn lichtelijk autistische obsessie om alles in schema’s en overzichten vast te leggen en alles te verklaren door veel te lezen en te leren (zeg maar: huiswerk te doen).
De combinatie met een soort instinct, zeg maar onderbuikgevoel dat ik bij het in- en uitstappen in beleggingen heb, blijkt toch vaak een goede keuze op te leveren.

Zou ik hier mijn werk van maken dan zou ik echter wel het sociale aspect in mijn werk missen. Ik ben toch wel een echte teamplayer die mensen om zich heen moet hebben. Daarnaast is voor mij de combinatie van social media en sport een nog grotere passie.

Ons rendement (tot dusverre) over 2017

Dat we dit jaar tot dusverre een rendement hebben behaald van 28,58% is ongekend en veel meer dan die 0,5% op een reguliere bankrekening. Dit heeft voornamelijk te maken met onze aandelen in KLM. Deze aandelen hadden we al in ons bezit sinds 2014. Begin dit jaar, toen ze heel laag stonden (€ 5,50) hebben we bijgekocht om het gemiddelde omlaag te brengen. Vervolgens is de koers binnen enkele maanden gestaag gestegen en hebben we de aandelen eind mei voor € 11,20 per aandeel verkocht. Ongekend natuurlijk! En ja, de koers is nog iets verder omhoog gegaan, maar een stukje onzekerheid in de markt deed ons toch besluiten om de aandelen met toch wel ruime winst te verkopen.

Aandelen Air-France/KLM
Zijn vrouwen betere beleggers?

Zoals ik heb aangegeven komt er bij mij ook een stukje onderbuikgevoel bij kijken. Dit levert gelijk de discussie op of vrouwen de betere beleggers zijn. Mannen zijn rationeler en vrouwen volgen meer hun instinct en doen hun huiswerk. Uit onderzoek blijkt: vrouwen zijn betere beleggers stuck_out_tongue. YES!

Kijk ook maar eens naar http://www.blondjesbeleggenbeter.nl/5-tips-om-te-beleggen-als-een-vrouw/

In mijn volgende blog o.a. een voorbeeld van een lopende aandelenaankoop en meer over hoe ik tot een besluit kom om te (ver)kopen.

Heb je vragen of opmerkingen dan kun je hieronder een reactie achterlaten of mailen naar marjanmoves@gmail.com

Lees ook : Beginnen met beleggen #1: durf ik dat?
                  Beginnen met beleggen #3: je eerst aandelen kopen

Meer weten over beleggen? Kijk dan op www.Dik.nl/beleggen met ook informatie over het meer risicovolle daytraden en turbo beleggen.

 

PS Ik ben natuurlijk niet aansprakelijk voor eventueel geleden 
verliezen wink.

 

2 reacties op “Beginnen met beleggen #2: de do’s and dont’s”

  1. Hallo marjan,
    Ik heb al jaren een beleggingsrekening bij ING, verspreid over zelf beleggen, eigen vermogensbeheer, en door de bank bepaalde belegging. Ik kijk er amper naar om, alleen als ik krap zit haal ik er geld van af. Nu zie ik dat bij zelf beleggen verlies is, no. Kpn en post.nl . Je zou dan zeggen, koop hier nieuwe aandelen, want lage koers, maar volgens mij gaan deze nooit meer omhoog, want slechte vooruitzichten. Wat denk je hiervan?
    Met vr. Groet,
    Marleen

    1. Hallo Marleen, excuus voor de veel te late reactie. Maar, altijd bijkopen. Ze gaan zeker weer omhoog. Dat is een vast gegeven (of het bedrijf moet al failliet gaan). Maar dat heb je waarschijnlijk zelf ook al geconstateerd de afgelopen weken bij PostNL. Als je op € 1,40 had bijgekocht, dan had je het gemiddelde om winst te halen omlaag gebracht. Wel heb ik, vooral in het begin, een vast doel: bij 25% winst verkoop ik de aandelen en stap ik in een ander bedrijf of ik wacht en stap weer lager in (en koop weer bij als het nog lager gaat). Momenteel gaan we lekker omhoog, maar het kan elke dag weer omlaag knallen (handelsoorlog/Brexit). Daarom werk ik met een stop limiet of een stoploss, dit kun je nu bij de ING (alleen via de website niet met de app), ook bij aandelen instellen. Als je aandelen al lekker winst draaien en je wil geen risico lopen op verlies dan kun je met een stop limiet of stoploss achter de winst aangaan en een ondergrens instellen waartegen verkocht moet worden. Stort de boel dan een keer in, dan loop je minder risico op verlies. En soms moet je heel veel geduld hebben. Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen. Als je twijfelt vraag dan gerust. Ik zal even wat vaker weer op mijn website kijken. Groetjes, Marjan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.