Beginnen met beleggen #3: je eerste aandelen kopen

Daar zit je dan achter je pc/laptop of met je smartphone. Je hebt een beleggersrekening geopend en je hebt er je eerste € 600,00 op die rekening gestort. En nu?

Nu wordt het eerst zaak je toch enigszins in de materie te verdiepen. Ik kijk daarbij heel vaak op de apps als Finanzen.nl, IEX.nl of op sites als belegger.nl, beleggen.nl, guruwatch.nl, beursman.nl, usmarkets.nl. Hierbij zou ik me als beginner eerst vooral richten op de aandelen in de AEX (afgeleid van Amsterdam Exchange Index) en eventueel de AMX.

De AEX is de belangrijkste Nederlandse beursindex. Deze index geeft het beeld weer van de koersontwikkeling van de aandelen van 25 grootste multinationals op de Amsterdamse effectenbeurs. Uit het gewogen gemiddelde van de koersen van deze aandelen wordt de stand van de AEX berekend. Middelgrote bedrijven worden weergegeven in de AMX Index en de kleinste aandelen in de AScX Index.

Waar kijk ik naar?

Voordat ik ga aankopen kijk ik vooral naar het verloop in de grafieken van de aandelen. Ik kijk naar het verloop op één dag (Intraday), een week, maar vooral ook langer terug (één jaar/5 jaar of nog langer). Verder lees ik globaal over de resultaten in voorgaande jaren/kwartalen/weken (zonder dat ik me in allerlei jaarrekeningen etc. verdiep hoor). Ook lees ik wat de verwachtingen en beursadviezen van analisten en zogenaamde beursgoeroe’s zijn. Zoals gemeld in mijn vorige blog is de voornaamste drijfveer bij mij echter altijd het onderbuikgevoel dat ik bij een bedrijf/aandeel heb.

Ik zal je meenemen in de aandelenportefeuille van mijn dochter. Zij is eind 2016 begonnen met beleggen met een startkapitaal van € 400. Na twee succesvolle aan- en verkopen (ING & Nationale Nederlanden) en een bijstorting van € 75,00 stond ze in april dit jaar op een saldo van € 695,44. Voor dit bedrag kocht ze in 3 transacties/orders aandelen ArcelorMittal op de Amsterdamse hoofdbeurs: de AEX. En met succes zoals hieronder blijkt.

Hoe maak je de keuze voor een bepaald aandeel?

Natuurlijk heb ik mijn dochter geholpen met het maken van haar keuze. Zij heeft nog te weinig kennis en kunde om zelfstandig te werk te kunnen gaan

.

Mijn basis was onderstaande grafiek van ArcelorMittal. Een bedrijf dat genoteerd staat op de AEX. Bij het eerste rode sterretje hebben hebben we de eerste 11 aandelen gekocht en vervolgens hebben we twee keer bijgekocht toen de koers daalde (blauwe sterretjes). Bij het laatste rode sterretje hebben we weer verkocht.

In mei kwamen berichten dat ArcelorMittal (waar ik nog niet eerder in had belegd) een goede tweede kwartaal 2017 had gedraaid en dat de prognose voor heel 2017 positief was. Hierop kochten we 11 aandelen voor € 20,32. Dit was de koers waarvoor het aandeel op dat moment te koop was. Je gaat dan een order plaatsen ofwel een bod doen. Je zoekt op naam van het bedrijf/aandeel. Vervolgens geef je aan hoeveel aandelen je wilt kopen en tegen welke koers. Je ziet (bij de ING) dan op het vervolgscherm het totale bedrag inclusief provisie dat je moet betalen. Als je nu bevestigt gaat de opdracht richting de beurs en krijg je bericht zodra de aandelen voor jou zijn gekocht. Die aankoop kun je terugzien en volgen op de laptop, maar ook in de App op je smartphone.

Een dag later was de koers gekelderd met meer dan een euro en dus hebben we bijgekocht. Bij de invoer van deze order hebben we 11 stuks met een limiet van € 19,30 aangehouden. Waarom die koers? Gewoon omdat dat ongeveer een euro onder de vorige aankoopkoers was.

Altijd geld achter de hand houden

Zoals in mijn vorige blog al gemeld moet je altijd geld achter de hand houden om bij te kopen bij een daling van de koers. Ik deel het te beleggen saldo altijd in drie delen. Dus ook toen de koers nog verder daalde hebben we nog een keer bijgekocht. In juni was het zover; de koers was nog verder gedaald en dus hebben we nog keer 11 aandelen gekocht met een limiet van € 18,03 per aandeel. Zo hadden we nu in totaal € 642,28 van de € 695,44 belegd (zie ook het Exceloverzicht hieronder) Dat de koers kelderde had trouwens te maken met een dalende ijzerertsprijs. Ik had echter het gevoel dat de koers binnenkort wel weer zou gaan stijgen want de bedrijfscijfers waren goed aldus de berichten op allerlei sites.

Zelfgemaakt Excelbestand waarin je alleen aandelen en koersen hoeft in te vullen. Heb je hier belang bij stuur met dan even een mailtje (marjanmoves@gmail.com)

Dat ik goed zat met mijn gevoel bleek wel. Op 13 oktober konden we de aandelen al verkopen met dikke € 150 euro winst. Die dag ging de koers in één keer enorm omhoog (7%) door meevallende resultaten in China.

Op welk moment verkopen?

Onze insteek is altijd geweest om rond de 25% winst te nemen. Zeker in deze periode met spanningen tussen de VS en Noord Korea en de situatie in Spanje was het spannend op de beurs. Geruchten gingen dat de beurzen zouden kelderen mocht de situatie escaleren. We hebben dus besloten om de winst op dat moment te nemen. Het aandeel is inmiddels door gestegen naar ca. € 27 per aandeel. We hadden er dus meer winst uit kunnen halen.

De kans dat de beurs een keer daalt wordt steeds groter. Dit stellen de beursgoeroes. Dit roepen ze echter al een geruime tijd en voor hetzelfde geld stijgen de beurzen en aandelen nog gewoon een tijdje door hoor. Wij nemen in ieder geval af en toe onze winst om bij een daling geld achter de hand te hebben om bij te kopen of in te stappen.

Zo’n mooie stijgende lijn als in 2017 zullen we in 2018 zeer waarschijnlijk niet meer zien.

De algehele verwachting is dan ook dat we in 2018 meer beweging, dus meer stijging en daling (= volatiliteit), op de beurzen en in de koersen zullen zien. Je ziet dat we momenteel (27-12-2017) op een punt staan waarop het beide kanten op kan gaan. Gaan we verder omhoog of ………?????

Ter info: ArcelorMittal is de grootste producent van staal ter wereld, met een productie van 97 miljoen ton staal in 2015. De onderneming beschikt over minstens 61 vestigingen in 27 landen en heeft wereldwijd zo’n 260.000 werknemers in dienst. @Wikipedia

En nu?

Van tevoren hadden we afgesproken dat Ellen € 60 van de winst zelf mocht besteden als zakgeld en dat ze de rest weer moest inleggen. Bij toekomstige winstnemingen zal ik haar adviseren om ook een deel van de winst aan een goed doel te geven. Mensen als Bill Gates (Microsoft), Warren Buffet (zakenman/investeerder) en Mark Zuckerberg (Facebook) zijn enorm rijk geworden met hun business, maar ze staan daarnaast in de top 5 van de meest gulle gevers ter wereld.

Het saldo na verkoop van de aandelen is: € 53,16 (dit geld had ze niet belegd) + € 798,57 (verkoop Arcelor) – € 60 (vrij te besteden/zakgeld) + € 75 (nieuwe inleg/3 * € 25 per maand) = € 866,73. Inmiddels is ze weer ingestapt in AholdDelhaize (AH). Daar heeft ze 16 aandelen van gekocht ad € 15,83. De koers is vervolgens gestegen; dus ze heeft niet bijgekocht. Het aandeel Ahold staat inmiddels (27-12-2017) op een koers rond de € 18,34; dat is alweer 10,30% winst op € 250 inleg. Het koersdoel is door de analisten/goeroes aangegeven op € 21,60 dus we wachten nog rustig af voordat we verkopen.
Ook heeft ze aandelen Altice gekocht en een (super)sprinter van Gemalto. Hierover in een volgend bericht meer.

Wil je geheel vrijblijvend de handige Excel-tool ontvangen of weet je niet hoe te beginnen en/of heb je vragen; mail dan even (marjanmoves@gmail.com) of laat onderstaand een reactie achter.

Lees ook: Beginnen met beleggen #2: de do’s and dont’s
Beginnen met beleggen #1: durf ik dat?

Meer weten over in welke aandelen te beleggen? Kijk dan ook eens op www.dik.nl/beleggen/welke-aandelen-kopen.

 

PS Ik ben natuurlijk niet aansprakelijk voor eventueel geleden verliezenwink.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.